Ruimte om te creëren

4.pngBij het opruimen van een ladekast kwam ik een aantal van mijn oude schetsen en een enkel schilderij tegen, sommige wel 30 jaar oud. Grappig genoeg zaten er in een van de laden ook verslagen van de Art school waar ik van mijn 7de tot mijn 16de jaar les heb gehad.

De leraren waren echte kunstenaars – schilders, beeldhouwers en  architecten. Elk jaar kon ik een andere specialiteit kiezen en hierdoor heb ik veel verschillende technieken uit kunnen proberen en ontdekken.

Wat ik vooral heerlijk vond is hoe vrij-geestig de begeleiding was. Alles was mogelijk en je mocht alle fantasie die je had tot uiting brengen, ik heb er heerlijke herinneringen aan.

Ik weet bijvoorbeeld nog goed toen ik meeging met een educatieve reis dat mijn lerares aankwam met 2 verschillende kleuren sokken – een mosterdgeel, ander donker groen. Ik zie het nog voor me. Ze stond er geen ogenblik bij stil toen wij – kinderen van 11 jaar, haar vroegen of dat de bedoeling was – haar antwoord was: “het is wel goed zo, hoor, de mensen die mij kennen weten dat het oké is en de mensen die mij niet kennen gaat het niets aan”.

Over het algemeen bemoeide de leraren zich weinig met ons en waar wij mee bezig waren. Natuurlijk kon je hulp vragen wanneer het nodig was, maar er was vooral veel ruimte. Hierdoor namen wij onze verantwoordelijkheid om daadwerkelijk met een resultaat te komen wanneer er een opdracht ingeleverd moest worden.

Bijzonder wanneer je met meerdere creatieve personen in één ruimte bent ontstaat er een ruimte waar de energie zacht en kneedbaar is en nieuwe ideeën en mogelijkheden zich aan kunnen dienen.

 Als klein kind kon ik dat al ervaren wanneer ik in het atelier van mijn Opa speelde en later op de Art school. Laatst was ik op bezoek bij een kennis, ook kunstenaar en nam ik hetzelfde waar – een ruimte waarin creatie van iets onverwachts en nieuws mogelijk is, waar moleculen dansen, waar niks vast zit en alles kan. Mijn lichaam en mijn geest worden daar heel blij van.

Heb je ook behoefte aan creatie zonder oordeel?

Ik verwelkom je graag tijdens een van mijn “Ontsluit je creatieve stroom” avonden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s